DU ER HER: > HJEM > YDELSER > WAYFINDING
wayfinding og orientering i større bygningskomplekser
OLLENDORFF ARK tilbyder rådgivning i wayfinding og orientering i større bygningskomplekser, herunder analyse af bygningskomplekset samt produktudvikling, anbefalinger og design af indretning, skiltning og kommunikation. Tilgangen er helhedsorienteret og brugerdreven, og inkluderende innovation er en del af processen. Proces og metode tilpasses det enkelte projekt og klientens behov, tid og økonomi. Definition af brugertyper og anvendelse af metoder som ’brugerens rejse’, ’følges-ad-metode’ gennem bygningskomplekser og interviews, anvendes som analyseredskaber til at kortlægge problemstillinger, der danner grundlag for anbefalinger og design af løsninger.
OLLENDORFF ARK holder løbende oplæg om wayfinding for større som mindre grupper.
se udvalgte referencer nedenfor
Ishøj Kommune . Brohuset/Sundhedshus
Vinder af udbud
Ishøj Kommune har udpeget OLLENDORFF ARK til at udarbejde et wayfinding projekt til Brohuset. Brohuset er et kombineret sundheds- og medborgerhus. Etape 1 der indeholder medborgerhuset er udført og ibrugtaget. Etape 2 er under ombygning, og etape 3 og 4 under projektering.
OLLENDORFF ARK har udarbejdet et wayfinding koncept til Brohusets fase 1. Der er udarbejdet en designlinje for wayfinding, herunder logo for huset, piktogrammer, farvekoncept og skilteflow, samt konkrete og opsatte skilte. Derudover er der udarbejdet en designmanual for alle faser.
OLLENDORFF ARK er udpeget til at udarbejde wayfinding koncept for fase 0 og fase 2 der i øjeblikket pågår.
Bygherre: Ishøj Kommune
Samarbejde: QVI grafisk er underrådgiver
År: 2020-2021
Sygehus Sønderjylland Aabenraa
På Sygehus Sønderjylland har patienter og andre brugere udfordringer med at finde vej.
Der er foretaget en analyse af hospitalsområdet for at kortlægge de eksisterende problemstillinger. Hvorfor fungerer infrastrukturen ikke optimalt for patienter, personale og andre brugere, når de skal finde rundt i bygnings- og anlægskomplekset. Til kortlægning er der anvendt en kvalitativ ’følges-ad-metode’ med patienter, og en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse samt interview af patienter og medarbejdere.
En større rapport med analyse og anbefalinger til forbedring af wayfinding på hospitalet ligger til grund for fysiske ændringer, herunder ændring af adgangsveje, nye og opdaterede skilte, ændring af nummersystemer, indkaldelsesbreve, oversigtskort, hjemmeside og brug af farver som pejlemærker. Et katalog som Sygehus Sønderjylland anvender til forbedring af forholdene. De involverede parter har derudover fået en forståelse for, hvorfor arkitektur, indretning og kommunikation har indflydelse på orientering og tryghed hos brugerne. Rapporten er fremlagt for direktionen, og hospitalet er i gang med at ændre på forholdene.
Bygherre: Sygehus Sønderjylland
År: 2018-19
Gødvad Plejecenter. Silkeborg Kommune
På Gødvad Plejecenter har borgerne svært ved at finde vej i det store bygningskompleks. Særligt de demente har store udfordringer.
OLLENDORFF ARK forestår en analyse og forslag til forbedring af forholdene, herunder indarbejdelse af UD. Forslag til ændring af skiltning og navngivning. Ny indretning af bo-enheder, herunder kunstnerisk udsmykning, ny og ændret møblering, belysning og farver der særligt understøtte god WAY og UD.
Bygherre: Silkeborg Kommune
År: 2018
Wayfindingkoncept. Glostrup Hospital
OLLENDORFF ARK har udarbejdet et innovativt wayfindingkoncept der skal hjælpe brugerne med at finde vej på Glostrup Hospital. Der er foretaget en ekspertanalyse, herunder afklaring af behov og konkrete observationer på Glostrup Hospital, samt en workshop med brugere og personale for at kortlægge problemstillingerne. Udviklingen af konceptet tager afsæt i hele hospitalskomplekset, og udføres som et idékatalog, der omfatter flere løsningsmodeller og virkemidler. På baggrund heraf udpeger Glostrup Hospital det koncept, der skal skaleres op og udbredes på hele hospitalet.
Projektet tager udgangspunkt i analyseredskabet ’brugerens rejse’ og følges-ad-metode’.
Bygherre: Glostrup Hospital
Bygherre siger: ”Vi har haft glæden af at samarbejde med Rie på flere områder som dækker tilgængelighed, byggeri og vejfinding. Rie kan formå at udfordre den vanlige tankegang og har altid brugeren for øje. Hendes force er hendes helhedstænkning, der sikrer, at man i projekt altid kommer hele vejen rundt. Resultater fra samarbejdet kan bl.a. ses i forhallen på Rigshospitalet Glostrup”. Jette Michaelsen og Regitze Rugholm, Rigshospitalet Glostrup.
År: 2014-2015
Wayfinding på 4 hospitaler.
Hospitalsenhed Midt
På hospitalerne: Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel (Hospitalsenhed Midt) har brugerne svært ved at finde vej. OLLENDORFF ARK har udarbejdet en implementeringsplan for wayfinding på de fire hospitaler, der afdækker og beskriver de væsentlige parametre, der har indvirkning på, hvordan brugere finder vej. Implementeringsplanen udpeger de opgaver og skridt, der bør tages for at afdække eksisterende wayfinding-udfordringer på hospitalerne, så der i efterfølgende faser kan etableres god wayfinding for brugerne.
Bygherre: Hospitalsenhed Midt
År: 2015
Wayfinding i Viborgs historiske bykerne
Servicedesignerne Hatch & Bloom står for skiltning og formidling af tilgængelighed i Viborgs gamle bydel. OLLENDORFF ARK rådgiver Hatch & Bloom i forhold til wayfinding, herunder hvordan der kan etableres tilgængelig og digital skiltning ved adgangsveje til og i det historiske centrum.
Bygherre: Viborg Kommune
Samarbejde: Hatch & Bloom
År: 2016